Despacho Ceremonie

Een Despacho ceremonie is een Peruviaans gebruik, waarbij je intenties inblaast in Kintu’s: blaadjes van de stengel van een roos, om ze aan te vullen met verschillende kleurrijke elementen om ze als een pakketje te versturen (Despacho) aan de spirits, zodat zij de energie zouden kunnen vrijmaken om het tot uitvoer te laten komen.

Ayni

De heilige wederkerigheid; zoals je zaait zal je oogsten.
v

Intenties en wensen

Vanuit Munay; Onvoorwaardelijke Liefde

De spirits

Alles in het universum is bezield; je kunt ermee in verbinding treden en werken met de levende energie.

Despacho is een creatieve offerande aan de spirits

 

In dit oude Peruviaans gebruik, wat afstamt van de Q’ero indianen, blaas je intenties, dankbaarheid of wensen in Kintu’s: blaadjes van de stengel van een roos, plaats je de Kintu’s op een vel wit papier, vaak in een symmetrisch patroon, en daarna ga je het vel vullen met verschillende elementen die elk hun eigen betekenis hebben en dienen om de spirits gunstig te stemmen.

Het is een prachtig mooi, magisch en contemplatief proces, wat vaak heel meditatief is en als vanzelf in een toegewijde staat wordt vervuld en waarmee je levende energie in beweging zet.

-We openen eerst een veilige heilige ruimte waarbinnen we werken, nadat we ons van hucha (zware, stagnerende energie) hebben laten ontdoen door de rook van heilig hout, welke ik afvoer naar Moeder Aarde, zodat zij het kan omzetten in sami (lichte, vitaliserende energie).
-Daarna gaan we setjes Kintu’s maken; 3 bijpassende blaadjes van de stengel van een roos. Daar blazen we onze intenties in en plaatsen deze op een wit vel.
-Dan gaan we het vel vullen met elementen die elk hun eigen betekenis hebben om de spirits gunstig te stemmen.
-Zodra we het pakketje af hebben, binden we het dicht en offeren we het aan het vuur, zodat de wensen en intenties op kunnen stijgen en door de spirits ontvangen kunnen worden zodat zij, mits de intenties zuiver zijn, de energie kunnen vrijmaken om ze tot uitvoer te laten komen.

Er zijn vele versies van despacho ceremonies met elk een eigen karakter. Ik heb mijn specifieke werkwijze geleerd van mijn teachers José de Graaf, tijdens mijn Munay Ki inwijdingen en Frank Bruining tijdens mijn jaaropleiding sjamanisme. Zij zijn beiden bij originele Q’ero sjamanen in de leer geweest.

Vraag maar raak!

Heb je nog andere vragen? Stel ze gerust!