
Subpersoonlijkheid
Soms reageer je stekeliger dan gepast is voor een situatie. Grote kans dat je op dat moment het roer hebt overgegeven aan een subpersoonlijkheid; bijvoorbeeld een gekwetst kindstukje wat ook nog in jou rondzweeft.
Iedereen heeft dit soort delen in zichzelf, het is iets anders dan gespleten persoonlijkheid, want daarbij neemt de persoonlijkheid je volledig over. Waar ik het nu over heb zijn manieren van reageren die gevoed worden door een bepaalde rol die je nu, of in het verleden hebt aangenomen, maar die niet voor elke situatie even gepast is. Ga maar eens na: soms reageer je vanuit de zorgzame moeder, de zakelijke baas, de grote zus etc. maar ook de lolbroek, de zuurpruim, de recalcitrante puber. Geen van allen ben je helemaal.
In de psychosynthese worden deze delen ‘subpersoonlijkheden’ genoemd. Intussen begint het een behoorlijk ingeburgerd begrip te worden. Ik en mijn ikken, mijn innerlijke familie zijn allemaal termen die ik regelmatig voorbij hoor komen, die ongeveer over hetzelfde gaan.
Wie laat jij aan het roer staan?
De een is beter dan de andere in staat om aan het roer in volle bewustzijn in handen te houden. De finesse zit m in het geven van een respons, in plaats van een reactie. Bij respons ben je bewust van alle reacties die langskomen en je kiest voor de juiste, bij een reactie komt de actie snel en spontaan en wordt ook wel eens ongewenst gevoed door een gevoeligheid die zich in iemands jeugd heeft ontwikkeld.
Het is goed om zicht te krijgen op al die kleine deeltjes, want daardoor geef je minder snel ongewenst de macht uit handen op het moment dat zich een situatie voordoet waarin zo’n deel naar de oppervlakte wordt gehaald.
Illustratie: Angelique Desiree
#illustratie #psychosynthese #innerlijkkind #gekwetstekind #gezondeouder #reactieofrespons #beeldendiedezielweerspiegelen #kunstzinnigecoaching #systemischwerk #zelfkennis #angeliquedesiree