Illustratie de fontein - door angelique desiree

De fontein – Illustratie

Omdat ik dit jaar met de illustratie expeditie bezig ben, heb ik even minder tijd voor mijn andere grote liefde: Opstellingen. Daarom ben zoek ik mogelijkheden hoe ik de twee met elkaar kan verbinden en zie hier één van de visuele resultaten.

Vanuit systemisch werk zijn er een aantal wetmatigheden aan het licht gekomen die voor mensen die er helemaal niet bekend mee zijn op zijn minst verrassend zijn.

Systemen

Er zijn vele soorten systemen, bijvoorbeeld jij en al je collega’s plus bestuur zijn een systeem, maar ook een vriendengroep is er eentje, net als een religieuze gemeenschap. Zo zijn er tal van voorbeelden; eigenlijk kun je overal waar een groep mensen als een eenheid opereert, een systeem noemen.

In ieder systeem gelden een aantal universele wetten: iedereen hoort erbij, iedereen heeft een eigen plek en er is een balans in geven en nemen.

Het familie systeem

In een familie is dat eigenlijk precies hetzelfde, maar toch is daar een heel belangrijk verschil; In een familie stroomt er een soort familie-energie door het systeem heen, als wat Els van Steijn in haar eerste boek zo mooi vertaalde in de metafoor van “De fontein”. Helemaal bovenin staan de overgrootouders, de bak eronder de grootouders, de bak daaronder de ouders, de bak daaronder jij en eventuele broers en zussen en als er kinderen zijn, dan komen die in de bak onder je. De regel hierbij is: ouders geven, kinderen ontvangen.

“Ieder mens heeft een unieke en eigen plek. Daar sta je in je kracht en ontvang je je eigenheid en flair.” zegt Els van Steijn.

Soms komt het echter voor dat je opstijgt in de fontein, omdat je moeder ziek of behoeftig raakt en jij voor haar moet zorgen. Of omdat je vader is overleden en jij de rol van man in huis gaat vertolken. “Je hebt verantwoordelijkheid overgenomen die niet van jou is. Je was bemiddelaar tussen je ouders of je hield je in omdat je ouders het toch al zo moeilijk hadden.” Op het moment dat je opstijgt, dan ontvang je niet meer, maar dan geef je. Je voelt je misschien groot en belangrijk, maar je kracht neemt af, want je wordt niet meer gevoed uit de natuurlijker bron.

“Als je leert af te dalen naar jouw plek in de fontein, vind je rust en laat je het jezelf goed gaan. Je laat los wat van de ander is en kijkt aan wat van jou is. Hiermee stel je grenzen, blijf je in verbinding en neem je verantwoordelijkheid voor jouw leven. “

 

Iedereen op zijn of haar plek.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden en bijgaand beeld laat zien hoe helend het is om, wat er ook gebeurt is, je eigen plek in te nemen, zodat de energie vrij kan stromen, naar jou en ook naar eventuele kinderen.

Het lijkt wellicht hocus pocus, maar na het zien van, deelgenoot zijn in en het begeleiden van bij elkaar een dikke honderd opstellingen heb ik dit principe, zonder uitzondering, keer op keer bevestigd gezien.

Ik kijk er naar uit om het ambacht van opstellen in het najaar weer op te pakken, maar voorlopig materialiseer ik de energie met liefde in beelden 😉

#opstellingen #defontein #energie #floreren #illustratie #illustration